28 Temmuz 2011 Perşembe

ALBRK Albaraka banka almak için Balkan turuna çıktı

Albaraka yurt dışına odaklanıyor. Genel Müdür Yahşi, Arnavutluk ve Bosna Hersek’te stratejik ortaklık için görüştüklerini belirtti.
Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Arnavutluk ve Borsa Hersek’te açılım düşünceleri ve bu yönde girişimleri bulunduğunu söyledi. Balkanlar’a açılma konusunda Arnavutluk ve Bosna Hersek’te stratejik ortaklık çabası içinde olduklarını belirten Yahşi, Kosova’da da böyle bir açılım yapabileceklerini ifade etti. Düzenlediği basın toplantısında konuşan Yahşi “Arnavutluk’ta bir bankaya iştirak etmek istiyoruz. Süreç devam ediyor. Bir teklif sunduk. Girişimimiz bu yıl sonuna kadar netleşebilir. Buralarda yönetimin bizde olması çerçevesinde İslam Kalkınma Bankası ile de stratejik ortak olacağız” dedi. Stratejik ortaklığın en azından yönetimi devralacak tarzda bir hisse alımı şeklinde olması gerektiğine işaret eden Yahşi, Ağustos ayında da Erbil’de şube açacaklarını söyledi. 2011 beklentilerini de anlatan Yahşi, kârlılıklarında düşüş beklemediklerini, net kârlılıkta yine yüzde 20 artış öngördüklerini, kâr-zarar ortaklığına dayalı gayrimenkul projelerinin kârlarını destekleyen unsurlardan biri olacağını kaydetti.
İstihdamda 2.500 kişiye ulaşacak
Yahşi, yıl başında koydukları hedeflere yıl sonunda ulaşacaklarını, dolayısıyla kendileri açısından hem kârlılık hem de büyüme açısından bir problem olmayacak gibi gözüktüğünü söyledi. Bu yıl için yüzde 20 aktif büyümesi öngördüklerini, kredi büyümelerinin ekonomi yönetiminin istediği yüzde 25’in içinde kalacağını belirten Yahşi, bankacılıkta ilk 6 ayda yüzde 17’ye ulaşmış kredi büyümesinin kalan dönem için yüzde 8’lik marj bıraktığını ifade etti. Albaraka’nın yıl sonu vergi sonrası net kârının 160 milyon lira civarında gerçekleşmesini beklediklerinin altını çizen Yahşi, 2011 yılı için kârlılık anlamında yüzde 16’nın üzerinde özkaynak kârlılığı hedeflediklerini vurguladı. 2011 yılı sonuna kadar 11 şube açarak şube sayısını 125’e çıkaracaklarını belirten Yahşi, 2010 yılı sonunda 2 bin 175 kişi olan istihdamı da 2011 yılı sonunda 2 bin 500 kişiye çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.  
2012’de kredi sınırlandırması olmaz      
Kredi tarafında yüzde 25 sınırlandırması gibi tedbirlerin cari açığın azaltılmasında çok ciddi etkisi olduğunu düşünmediklerini, dolaylı olarak bazı etkilerinin görülebileceğini belirten Yahşi “Toptancı yaklaşımlar beklenen sonuçları aynı etkinlikle ortaya çıkarmıyor. Daha selektif yaklaşmak gerekiyor. 2012’de yüzde 25’ler gibi sınırın olacağını zannetmiyorum” dedi. Sektöre ilişkin alınan önlemlerin Albaraka’nın faaliyetleri üzerinde olumsuz etkisi olmayacağını belirten Yahşi, şöyle konuştu: “Kâr-zarar ortaklığına dayalı gayrimenkul projelerimiz söz konusu. Yürüyen birkaç projemiz var. Bir tanesi İstwest projesi. Boyner’in Yenibosna’daki Altınyıldız arazisinde yaptığı proje. Biz o projede Boyner’de değil ama müteahhit tarafında kâr ortağıyız.” 8EKONOMİ SERVİSİ          
Worldcard ile işbirliği yapacak
Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Eylül ayında kredi kartlarıyla ilgili WorldCard ile işbirliği yapacaklarını söyledi. Fahrettin Yahşi, bu işbirliği ile şu anda 50 bin civarında olan kredi kartı sayılarını 300 binler düzeyine çıkarmayı hedeflediklerine dikkat çekti. İhlas’ın sektöre geri dönmesi konusuyla ilgili bir soruyu Yahşi “Biz Katılım Bankaları Birliği olarak sektöre girecek olan oyuncunun sektöre olumlu katkı sağlamasını isteriz. O bizim işimize gelir. Rekabetten korkmuyoruz, herkes kendi kısmetiyle gelir derler ya... Biz ‘bütün borçları ödenmişse, yeni bir ortak bulmuşsa, kendisi de yüzde 10’un altında ortaksa zaten kanun izin veriyor’ diyebiliriz” şeklinde yanıtladı. Adabank’a dair bir soru üzerine de banka kurma aşamasında mali güç ve itibarın en önemli iki kavram olduğunun altını çizen Genel Müdür Yahşi “Mali gücünüz vardır, itibarınız yoktur. Olmuyor. Çok itibarlısınız, ama paranız yok. Yine vermiyorlar. Dolayısıyla sadece 300 milyon lira koymak yetmiyor. Aynı zamanda güçlü bir mali yapıya ihtiyacınız var” yorumunu yaptı.

http://www.stargazete.com/ekonomi/albaraka-banka-almak-icin-balkan-turuna-cikti-haber-370299.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder